Falun

Häktesbrännare överklagar dom

Den 25-årige man som dömts till sex års fängelse för att ha anlagt en brand i häktet i Falun har överklagat domen till Svea Hovrätt. Mannen framhåller att han inte hade för  avsikt att skada någon annan än sig själv.

Mannen dömdes i januari i fjol till två och halvt års fängelse för grov misshandel plus utvisning ur landet.
På kvällen, dagen efter domen, smugglade han in en glödande cigarett i sin cell på häktet. Med den tände han eld på sin säng. Rök spred sig via ventilationssystemet till andra celler i korridoren och flera personer fick uppsöka sjukhus, bl a 25-åringen själv.
Likgiltig för andra
Mannen har hävdat att inte haft för avsikt att skada någon annan än sig själv. Men Falu tingsrätt ansåg att 25-åringen handlat uppsåtligt och varit likgiltig för andras liv och hälsa. Han dömdes till sex års fängelse för grov mordbrand.
Inte skada andra
Nu har alltså mannen överklagat domen till Svea Hovrätt. Han hävdar i överklagandet att han gjorde vad han kunde för att förhindra att andra personer skadades.
Han delar alltså inte tingsrättens bedömning i uppsåtsfrågan och vill att åtalet ogillas. Men om hovrätten ändå skulle komma fram till han begått brott, så yrkar han på att gärningen rubriceras som mordbrand av normalgraden.