Madeleinekakor
16 mars
Om begrepp myntade i litteraturen
Madeleinekakan i Marcel Prousts På Spaning efter den tid som flytt
Barndomsminnen väcks till liv när romansvitens huvudperson äter en medeleinekaka doppad i lindblomste. Här är ett recept:
24 stycken kakor
125 g rumsvarmt smör
125 g strösocker
4 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1/2 citron
Garnering: florsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj 24 små madeleineformar eller mandelmusselformar. Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Sikta ner mjölet och tillsätt vaniljsocker och citronskal. Blanda försiktigt till en jämn smet. Fördela smeten i formarna. De bör fyllas till 2/3. Grädda kakorna i 8-10 minuter tills de fått lite färg. Låt dem svalna på galler. Pudra dem med florsocker.