västerås

Stort behov av kontaktpersoner

Antalet kontaktpersoner har ökat i Västerås. År 2005 fanns 335 kontaktpersoner och kontaktfamiljer. Förra året steg antalet till drygt 420. Men fler behövs alltså, och framför allt söker familjehemsrekryteringen efter män som vill vara kontaktpersoner.

- Det finns många barn som behöver ha en vuxen. Det handlar främst om tonåringar där man kanske kan vara lite på glid och behöver en bra vuxen att göra saker tillsammans med. Det kan handla om biobesök eller att komma igång med någon aktivitet, säger Marie Larsson som arbetar på familjehemsrekryteringen i Västerås stad.

Ingemar Hellkvist i Västerås har varit kontaktperson för tonåringar, både killar och tjejer, i tio års tid nu. Han tycker att fler borde ställa upp:

- Jag tycker att vi ska hjälpas åt att försöka fixa till livet. Det kan vara svårigheter för människor att klara det på egen hand och då tycker jag att vi ska ställa upp, framför allt för våra ungdomar.

Ingemar Hellkvist har några funderingar om varför det är svårt att hitta fler kontaktpersoner:

- Kanske är människor lite rädda för att ta ansvaret att hjälpa någon annan. Man förstår inte riktigt vad det innebär. Många kan nog uppleva det som att man har nog med sig själv och kanske inte tror att man har tid med någon annan. Men det ger mycket tillbaka att vara kontaktperson. Man får tillbaka lika mycket som man ger och ibland kan man bli vänner för livet, säger Ingemar Hellkvist.