Nu är smekmånaden över

Det börjar närma sig avspark i allsvenskan och veckorna innan seriestart är speciella.

Allt gäller helt plötsligt så mycket mer. I flera månader har man gått och känt sig nertränad. De första träningsmatcherna kan alltid bortförklaras med att man tränat hårt under veckan och är sliten.

Nu hägrar plötsligt tävlingsmatch i almanackan och då är det lätt att bli lite orolig, kommer jag hinna hitta toppformen?

Det är också nu konkurrenssituationen inom truppen sätts på sin spets. Helt plötsligt är tränarens smekmånad över. Slut på träningsmatcher där alla får spela och det sker tio byten i paus.

Nu ska såklart premiärelvan spelas in. På de taktiska träningarna försöker spelarna utefter uppställningarna lista ut hur coachen tänker formera laget.

Under spelövninarna vill de som är på gränsen gärna visa att just de ska få chansen.

Det kan lätt bli lite olika läger i truppen. De som är i startelvan vill gärna ha lugna träningar med fokus på taktik för att hinna slipa alla detaljer.

”Reserverna” vill ha mycket spel för att kunna visa framfötterna. Plus att det så gott som alltid finns de som blir förbannade över att inte ingå i tränarens planer.

I veckan hörde jag Inters Roberto Mancini säga att det enda han ogillar med att vara tränare är att han tvingas göra spelare besvikna när de inte får spela.

Det är en stor utmaning för fotbollstränare, att hålla upp humöret på de som inte spelar från start. I dagens allsvenska finns trupper med 25 man som alla håller relativt hög klass. Med andra ord är det varje vecka fjorton spelare som blir mer eller mindre besvikna vid laguttagningen.

Men som i nästa match kanske ska in från start och då ska vara fylld av självförtroende för att kunna prestera bra.

Det är lätt att tränare bara fokuserar på de som är ordinarie, men glömmer de som för tillfället står utanför. Som sedan är de som kanske avgör serien på hösten, när skador och avstängningar dyker upp.

(17 mars)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se