Lasso måndag 17/3

Al Hindis tillbringade en vecka i ingenmansland

Familjen Al Hindi i Ekenässjön har varit en sväng i Syrien. Ja, sväng och sväng förresten, det var inte direkt någon semesterresa...

Familjen som består av mamma Safia, sonen Mohammed och dottern Rafah avvisades från Sverige förra fredagen.

Men i Syrien släppte de inte in, eftersom Mohammed och Rafah är statslösa palestinier.
Så sent i fredags klev de återigen in i lägenheten i Ekenässjön, oändligt trötta efter en vecka på flygplatsen i Syrien. Lasso reporter hälsade på hos Al Hindis:

Vem ansvar är det egentligen att människor som familjen Al Hindi hamnar i ingemansland? Det har Lasso försökt reda ut.

Småland - här blir du blåst..?

Lena Larsson, vd för Smålands Turism, jobbar med att locka hit turister. Men hon har vädergudarna emot sig!

Hur blir det med vårdnadsbidraget i länet?

Barn var den här gången en röd tråd för Lassos politiske kommentator Odd Clausen. Omhändertagande av barn - för sent eller för tidigt - och så det omdiskuterade vårdnadsbidraget. Blir det verklighet, när och var..?

Foträta skor och lilarandigt på bibliotek?

Hur ser bibliotekarierna ut - eller snarare hur klär de sig? Har de en speciell klädkod? Det är frågor, som ställs av kulturkorren Monika Lembke, kulturchef i Värnamo - och själv bibliotekarie.

Flyktingar på väg söka jobb i Gnosjö

Varje månad kommer 100 flyktingar från Irak till Södertälje. I år väntas 2 400 irakier söka asyl i Södertälje, trots att kommunen varken kan erbjuda bostäder eller jobb. Samtidigt skriker andra kommuner efter arbetskraft

Därför ska nu en del nyanlända flyktingarna slussas iväg dit där jobben finns - t ex till Gnosjö.

På onsdag kommer det första gänget till Gnosjö för att söka jobb och bostad.

Saif Matlob, som kom till Sverige från Irak för ett och ett halvt år sedan, kan tänka siig att flytta vart som helst, bara det finns jobb:

Nu är det trendigt att vara klimatsmart

Miljö säljer. Att använda sig av miljö och klimatsmarta argument är det som gäller nu, om man vill sälja en produkt, locka väljare eller fånga medias uppmärksamhet.

Lasso blev - bara idag - inbjudna till fyra presskonferenser, som lockade med argumentet miljö och klimat. Så här lät det på en av dem:

Kenta inför kvällens kval

Ikväll är det dags för kval igen för HV71 och Skellefteå. Lassos Kjell Ahlkvist tog sig till Kinnarps arena, placerade sig på rad 4, plats 65 - och placerade HV:s tränare Kenta Johansson på plats nummer 66. En plats som Kenta gillade:

Magnus - HV blå-ggare- laddar

Han tycker att HV71 ska vara vara retliga på rätt sida gränsen, att HV bör äta upp skellefteå och han jämför Alexander Bard med Blue Bulls - och allt det här gör han på vår webbsida -på sr.se/jonkoping. Det handlar alltså om vår egen HV-blåggare Magnus Hofwing. Men han inte bara bloggar - han kan faktiskt låta också: