Lidköping

Flera åtalade i knarkhärva

Uppdaterad 15:53
Fyra personer från Lidköping åtalas idag för en rad olika brott. Tre av de åtalas för grova narkotikabrott, eftersom de enligt åklagaren förvarat hundratals ecstasypiller.

Två av männen, som är 20 och 24 år gamla, åtalas för att ha hanterat cirka 500 ecstasytabletter avsedda främst för köpare i Lidköpingsområdet.

En 20-årig kvinna åtalas också för att ha förvarat ungefär 200 tabletter i sin lägenhet. Tabletter som efterhands hämtats av de två männen som sålt narkotikan vidare i Lidköping. Men enligt polisen ville männen inte själva ägna sig åt att sälja varorna, det överlät man till en 17-årig kille.

Ung säljare
17-åringen har enligt åklagaren i vart fall sålt 50 tabletter, men polisen misstänker att den verkliga försäljningen varit betydligt större än så.

En 56-årig man är också åtalad, för innehav av ett hekto amfetamin som han ska ha handlat i Göteborg tillsammans med de två andra åtalade männen.

Men 56-åringen hamnade i bråk med sina yngre kumpaner om hur amfetaminet skulle betalas. Det resulterade i att den äldre mannen rånades, vilket 24-åringen också åtalas för.

Hundratals köpare
Polisen har spårat ett 30-tal köpare som kan kopplas till de åtalade, men Jan-Ove Fröberg som är chef för narkotikaroteln i Skövde är övertygad om att så många som ett hundratal ungdomar har köpt narkotika av de åtalade.

-Det har varit en stor omsättning på de här tabletterna i Lidköping med omnejd, säger Jan-Ove Fröberg.

Två av de åtalade har erkänt att de hanterat omkring 500 ecstacytabletter. Gränsen för ett grovt brott går vid 200 tabletter och ger ett fängelsestraff på minst två år.

Mer droger än man tror
Att den här ligan nu är avslöjad innebär att droganvändandet kan komma att minska något under en period i Lidköping - en stad där drogerna har fått en allt större roll.

- Omfattningen är större än gemene man tror, säger Jan-Ove Fröberg.