INFÖR OS I PEKING

Vi synar den medicinska sidan av OS

Simmaren Petter Stymne, som dras med både diabetes och astma, samt Bo Berglund, överläkare för Sveriges Olympiska Kommitté pratar om läget inför sommar-OS.

Det är mindre än fem månader kvar till OS i Peking, som startar 8 augusti, och Radiosporten fortsätter nedräkningen.

OS-hoppet med astma inte orolig
Vi har träffat simmaren Petter Stymne som är ett stort medaljhopp i herrarnas lagkapp. Stymne, just nu på plats i holländska Eindhoven för EM och för att slutligt kvala in till OS, har både astma och diabetes.

Trots rapporterna om den dåliga miljön i den kinesiska huvudstaden, något som till exempel skulle kunna påverka Stymnes astma, är inte Stymne särskilt orolig inför OS.

– Jag har en ganska bra känsla, om man ignorerar det politiska då. Själva hallarna är jättefina, vi var där på för-OS för någon månad sen. Luften var inga problem när vi där och jag upplevde inte någon smog, säger Stymne till Radiosporten.

Överläkare utlovar goda förberedelser
Bo Berglund är medicinskt ansvarig hos Sveriges Olympiska Kommitté och överläkare för den svenska truppen till Peking. Han har redan varit på plats i OS-staden och skapat sig en uppfattning om eventuella hälsorisker.

– Vi gjorde ett förbesök i höstas och det var väldigt lärorikt och informativt och gav en bra bild av både föroreningar och tävlingsområden, säger Berglund till Radiosporten.

Vad är ditt intryck då av Peking och miljön?
– Det kommer att vara väldigt varierande beroende på vilket väder det är, vid vissa väderlekstyper kommer det att vara en besvärlig smog.

– Jag tycker att det har varit väldigt upphetsat på många sätt, som jag ser det så gäller det att veta om det här, det gäller att förbereda sig, det gäller att veta hur man ska göra, sen ska allt vara klart när man kommer till Peking.

– Där ska alla aktiva koncentrera sig på sitt tävlande och inte behöva bekymra sig om några medicinska åkommor, säger Berglund om förberedelserna inför sommarens stora idrottsfest.

Radiosporten
radiosporten@sr.se