Coop slutar köpa av kritiserad leverantör

I helgen berättade Sveriges Radio om företaget MO Catering, som av före detta anställda anklagas för svarta löner och odrägliga arbetsförhållanden. Nu har matbutikskedjan Coop beslutat att sluta köpa mat från MO Catering, i alla fall tills vidare.

– Vi bestämde oss redan i helgen för att nu slutar vi köpa in de här produkterna. Vi har bokat ett möte med företaget, vi vill att de förklarar sig och bemöter de anklagelser som varit, säger Magnus Frisk som är Coop:s informationschef.

MO Catering levererar färdigmat till butiker över hela landet, bland annat 500 Coop-butiker.

I helgen i P1-programmet Konflikt berättade två tidigare anställda om förhållandena på MO Caterings arbetsplats i Jordbro, söder om Stockholm.

– De är rädda för att berätta att de är sjuka eftersom cheferna behöver friska slavar, om de får veta att någon är sjuk sparkas de på en gång.

De berättade också att de flesta av de cirka 90 personer som arbetar där är asylsökande eller papperslösa invandrare från Uzbekistan. Enligt dem betalar arbetsgivaren mellan 40 och 60 kronor i timmen, svart.

Uppgifterna tillbakavisas bestämt av firmans vd. Visst anställer han asylsökande, men de har ju rätt att arbeta. Lönerna är alla vita och följer gällande avtal, säger han.

Men bensinmackskedjan Preem, som var en av MO Caterings stora kunder, avbröt sitt avtal i juni förra året efter att ha gått igenom cateringfirmans ekonomi. Preem fann att firmans personalkostnader var för låga i förhållande till omsättningen.

– Det finns vissa parametrar vi tittar på bland annat utifrån årsredovisning, hur det ser ut med fasta kostnader kontra personalkostnader. Vi tyckte inte att det såg bra ut i våra ögon, säger Thomas Ögren presschef på Preem.

Ni gjorde bedömningen att det inte var ett seriöst företag?

– Vi gjorde bedömningen att det här är ett företag som inte klarar de krav vi ställer på våra leverantörer.

Idag kommer Coop att hålla ett möte med MO Catering. Coop kräver en förklaring och har begärt ut alla relevanta dokument från företaget.

– Det är en ny situation på den svenska arbetsmarknaden, där det finns de här problemen som vi inte varit riktigt medvetna om, säger Magnus Frisk på Coop.

Även Vi-butikerna, tidigare Vivo, har kallat till sig cateringfirmans vd. Efter detta möte tar vi ställning till hur vi går vidare i frågan, säger inköpschefen Eva Hultman till Ekot. 

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se