Kristianstad

Per Gahrton i tingsrätten

På måndagen var det förhandlingar i tingsrätten i Kristianstad om huruvida miljöpartisten och debattören Per Garthon har kört rattfull eller inte. I maj förra året krockade han med en annan bil på vägen mellan Everöd och Östra Sönnarslöv söder om Kristianstad.

Förhandlingen handlade till stor del om hur mycket han drack eller inte drack efter olyckan. Han hävdar nämligen själv att han inte drack något innan.

– Jag vill inte ta risken att hamna i den situationen, även om jag den här gången inte har begått något brott, säger Per Garthon.

Kvällen den 25 maj förra året, vid tiotiden, körde Per Garthon på vägen mellan Östra Sönnarslöv och Everöd. I en kurva kom han över för långt på motsatta körbanan och krockade med en mötande bil. Så långt är alla överens.

Det de inte är överens om är vad som orsakade olyckan. Åklagaren vill ha Garton dömd för rattfylleri alternativt vårdslöshet i trafiken, och han grundar det på att Garthon hade 0,56 promille alkohol blodet några timmar efter olyckan, plus att han hade en hel del narkotikaklassat sömnmedel i blodet.

Garthon själv säger att han inte drack något innan han körde, men direkt efter olyckan grep efter en öppnad vinflaska och drack. Han säger också att han drack starköl i smyg medan han och den andre föraren väntade i ungefär en och en halv timme på bärgare och polis.

Sömnmedlet förklarar han med att han tog det under eftermiddagen, sov, och sedan kände sig opåverkad.

Garthon dömdes för rattfylleri så sent som i februari förra året, för en händelse 2005, och har nu bara körkort på villkor att han kör en bil med alkolås. Han säger att han inte dricker alls längre.