Mark

Strid om allmännyttans lägenheter

De borgerliga partierna i Mark vill sälja en del av de hyreslägenheter komunen äger. För att nå dit ville man sparka en styrelseledamot, men det satte socialdemokraterna stopp för - i alla fall för tillfället.

De borgerliga partierna i Mark vill förverkliga sitt mål att sälja en del av de hyreslägenheter komunen äger, via sitt bostadsbolag.

Men för att det ska kunna bli verklighet måste den avhoppade Markbygdspartisten Lars-Erik Andersson bort ur det kommunala bostadsbolaget, Marks bostads, styrelse.

Det förvirrade politiska läget i Mark märktes tydligt på måndagen. Förslaget att sparka Andersson gick inte igenom i kommunstyrelsens arbetsutskott där socialdemokraterna har majoritet.

När ärendet kommer upp i kommunstyrelsen kan dock de borgerliga sparka Andersson med Markbygdspartiets stöd.

Bakgrund:
Tillsammans med Markbygdspartiet drev de borgerliga partierna i fullmäktige igenom att det kommunala bostadsbolaget skulle sälja ut en del av sitt bostadsinnehav.

Dels var det ett sätt att hålla vallöften som ställts ut på den borgerliga sidan, dels var det ett sätt att dra in pengar till bolaget för att kunna bygga nya hyresrätter som det just nu är ett stort behov av framförallt i Kinna.

Lars-Erik Andersson sitter i bostadsbolagets styrelse som representant för Marksbygdspartiet, men hoppade med några andra politiker av Markbygdspartiet för ett halvår sedan, detta efter att Markbygdspartiet sa sig vilja gå in i den borgerliga samarbetet.

Lars-Erik Andersson har tidigare varit tveksam till en utförsäljning av bolagets lägenheter, och dessutom ligger han i en bitter fejd med Marksbygdspartioet efter avhoppet. Tillsammans med de andra avhopparna har han bildat ett nytt parti.

Marks bygdspartiet har därför begärt att Andersson byts ut mot en trogen Markbygdspartist som i det här fallet heter Åke Åhnbring, en av grundarna till partiet.

Men i kommunstyrelsens arbetsutskott så blev det strid. Genom det underliga parlamentariska läget i kommunen, där det finns en borgerliga majoriotet med hjälp av Markbygdspartiet men en socialdemokratisk ledning och därmed majoritet i kommunstyresens arbetsutskott, så utnyttjade socialdemokraterna detta och drev igenom att inte rösta bort Andersson.

Erik Arnell, moderat och vice ordförande i Bostadsbolagets styrelse, anser att det på det här viset blir möjligt att sälja ut en del lägenheter. På så sätt ska man skaffa kapital för att bland annat bygga ett så kallat passivhus på åtta våningar vid Framnäs i Kinna.
Bolaget har långt framskridna planer på ett sådant hus, som kommer att kosta stora pengar.

Frågan kommer att komma upp i kommunstyrelsen vid nästa sammanträde. Det är i sista hand fullmäktige som beslutar om vem som ska sitta i bostadsbolagets styrelse och de borgerliga kommer att stödja Marksbygdspartiets vilja att byta ut sin ledamot.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se