Terrormisstänkt 42-åring omhäktades

Vid Stockholms tingsrätt omhäktades på måndagen en 42-årig man som misstänks för förberedelse till terroristbrott. Han misstänks ha fört över pengar till den somaliska organisationen al-Shabaab.

Den 42-årige mannen greps i slutet av februari, tillsammans med två andra män med somalisk bakgrund och samtidigt som norsk säkerhetspolis grep tre personer i Oslo.

Åklagaren hävdar att männen genom sitt stöd till organisationen al-Shabaab har förberett terroristbrott. Men det råder delade meningar om al-Shabaab är en terrororganisation.

42-åringens försvarsadvokat Thomas Olsson säger till TT att han ännu inte fått klarhet i vad brottsmisstankarna mot hans klient går ut på.

Men Stockholms tingsrätt gick på åklagarens linje.

– Tingsrätten ansåg att det alltjämt var sannolika skäl för brottsmisstanken, säger Ann-Britt Jansson, som ledde förhandlingen om omhäktningen.

Är uppsåt styrkt i misstankarna?

– Det handlar inte om vad som är styrkt utan det handlar om det föreligger sannolika skäl eller inte och det ansåg tingsrätten att det gör.

Åklagare Ronnie Jacobsson säger till Ekot att eftersom tingsrätten godtar hans framställan, har han inget problem med kritiken från advokat Thomas Olsson.

Jacobsson vill inte medverka i en bandad intervju. Han vill inte föra processen i medierna, säger han till Ekot.

I fredags omhäktades den 38-åring som greps vid samma tillfälle. Den tredje man som greps här i Sverige har tidigare släppts fri, men utredningen not honom fortsätter.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se