Trollhättan

Arbetsförmedlingen: - Olyckligt att arbetssökande känner sig kränkta

I Trollhättan har det nu kommit fram att äldre som är arbetslösa uppmanats av Arbetsförmedlingen att börja ta ut sin ålderspension i förtid. Detta med motivationen att de ändå inte kommer att få något jobb. Uppmaningen har väckt starka känslor hos IF Metallfacket och ombudsmannen Leif Håkansson i Trollhättan: 
– Jag blev arg och jag tycker det hela är för djävligt, säger ombudsmannen Leif Håkansson till SR Radio Väst.

Händelsen uppdagades när en kvinnlig äldre arbetslös medlem kontaktade IF Metall och berättade om att en av förmedlingens handläggare mycket påstridigt hade föreslagit ett förtida uttag av ålderspensionen eftersom hennes chanser till att få jobb var mycket små.

Något som fick ombudsman Leif Håkansson att reagera och skriva ett skarpt brev till Försäkringskassan.

Att ta ut sin ålderspension i förtid ger ett rejält hål i kassan. Om en person till exempel skall få 10 000 i pension vid 65 års ålder och tar ut den redan vid 61 kommer han eller hon förlora 2400 kronor fram till 65-årsdagen eftersom pensionen kommer räknas ner till 7600 kronor.

Eva Lindh Pernheim är chef på arbetsförmedlingen i Trollhättan och hon kommenterar agerandet från en av hennes handläggare så här:

- Det är djupt olyckligt att någon uppfattat det här på detta sättet och känner sig kränkt. Det är inte vårt uppdrag utan detta är Försäkringskassans uppgift. Vi skall inte syssla med såna här uppmaningar, säger Eva Lindh Pernheim.

Har du blivit uppmanad att att ta ut förtida ålderspension på Arbetsförmedlingen, ring oss på SR Radio Väst fram till klockan 16:45 idag, 0522-67 00 52.

Text: Thomas Graf
Epost:
thomas.graf@sr.se