Matpriser tickande bomb i fattiga länder

De globala höga matpriserna just nu slår hårt mot världens fattiga länder. Inte minst i Afrika där flera länder redan har sett våldsamma gatuprotester mot de försämrade levnadsvillkoren.

På FN-organet FAO, som arbetar med mat- och jordbruksfrågor, varnar man för att det är en tickande bomb när vanliga människor inte längre har råd att köpa sin mat.

Muraren Thomas Mensa köper dagens lunch på ett gathörn i Ghanas huvudstad Accra, grillad matbanan och två små påsar jordnötter. Varje dag kommer han från bygget bredvid, där han jobbar, för att köpa vad medelklassen här lite föraktfullt kallar ”vänd mot väggen-lunch”. Det är inget man vill visa upp, att man inte har råd att köpa fisk eller kött eller ens ris till lunch.

Men för Grace Andyua som har stått här och grillat bananer sedan klockan sju på morgonen är det goda tider.

- Alla som jobbar här omkring kommer hit för att köpa, säger Grace, medan hon med bara fingrarna vänder de glödheta bananerna på järngallret ovanför kolbädden. Fattigmanslunchen är precis vad många här i Accra har råd med just nu.

Det ser likadant ut i många av grannländerna. Riset har gått upp med 40 procent i Elfenbenskusten bara på några månader, matoljan upp med 140 procent i Kamerun, mjölet med 14 procent i Senegal.

- Länderna i Afrika måste importera mat för att klara sig och för det får de betala en dyr nota just nu, säger Ravine Ponnyth på FAO, FN:s organ för mat- och jordbruksfrågor som har sitt huvudkontor för Afrika här i Ghana.

Enligt FAO:s siffror kommer jordbruksproduktionen i Afrika att bli lite större i år än förra året, ändå blir räkningen för maten högre. Det beror på att de måste köpa utifrån för att täcka behoven.

Länderna måste i år importera lite mindre än förra året och betala 50 procent mer, på grund av de globala höga matpriserna och de skyhöga bränslepriserna som gör maten dyr att transportera hit, enligt FAO. 

50 procent mer att betala i år alltså, en oerhört tung börda för redan fattiga länder.

- Det är en tickande ekonomisk bomb som håller på att brisera, säger Ravine Poontyth.

På flera håll runt om i Afrika har människor redan gått ut på gatorna för att protestera mot de höga mat- och bensinpriserna. I Kamerun, Burkina Faso, Mocambique, på alla ställen i demonstrationer som har lämnat döda efter sig, när polisen har gått in för att stoppa dem.

Och de höga matpriserna riskerar att bli droppen som får bägaren att rinna över på flera ställen, där det redan finns ett stort missnöje bland människor som tycker att deras regeringar, som inte har lyckats dra dem upp ur fattigdom, har svikit dem.

Maria Sjöqvist, Accra, huvudstad i Ghana
maria.sjoqvist@sr.se