Ingen misstänkt för rånen

Polisen vet i dagsläget inte om de tre rån som gjorts de senaste dagarna i Boden och i Luleå har något samband. Tillvägagångssätten andas hastverk, menar polisen som jobbar delvis efter teorin att det i ett eller flera av fallen kan röra sig om yngre missbrukare som hamnat i skuld. 

Under dagen har den övervakningsfilm som tagits av söndagens rån på en bensinmack i Boden analyserats, och sedan tidigare håller den film som finns från bensinmacksrånet i Luleå i torsdags på att analyseras.

Jan Nilzon, tillförordnad chef för brottutredningarna, säger att någon direkt koppling ser man inte, men utesluter inte ett samband.

– Inte i nuläget gör vi någon koppling. Vi utesluter inte att det kan finnas någon koppling, men vi har ingenting i nuläget som tyder på det just nu, säger han. 

Än så länge finns det inte någon skäligen misstänkt för rånet mot en Shell-mack i Luleå i torsdags, mot en kioskbutik i Boden lördags och mot en Shell-mack i Boden söndags. Och man vet egentligen inte heller ännu hur många personer som varit inblandade i de olika fallen, säger Karin Markaberg som hand om Bodenutredningarna.

– Det kan ha funnits medhjälpare. Alla tips från allmänheten är därför välkomna, menar hon.

Jan Nilzon, tillförordnad brottsutrednigschef i Boden och Luleå säger dock att tillvägsgångssätten som använts andas hastverk, och man jobbar delvis efter teorin att det i ett eller flera av fallen kan röra sig om yngre missbrukare som hamnat i skuld.  Skulder som måste betalas, på ett eller annat sätt. Och det här är ett fenomen som har blivit vanligare och vanligare i Norrbotten under de senaste åren.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se