ETER MÅNDAG 17 MARS

Splittrat fullmäktige om Slite hamn
Idag sa kommunfullmäktige ja till avtalet med Nord Stream om att de ska få hyra Slite hamn för att kunna bygga sin gasledning.

I höstas sa tekniska nämnden ja till avtalet, men miljöpartiet överklagade beslutet till länsrätten och fick rätt. Frågan skulle ha beslutats av fullmäktige ansåg länsrätten. När fullmäktige fick frågan idag splittrade den flera av partierna.

Reporter jonas.neuman@sr.se


 

Framtidsdag för gymnasieelever
Under dagen har Gotlands blivande studenter fått information om olika utbildningar, om den kommande arbetsmarknaden och träffat representanter från högskolor i hela landet för att få hjälp att veta vad de ska göra efter att de slutat skolan.

Reporter lisa.classon@sr.se


 

Lars Åkerlund ny ordförande för (v) på Gotland
Vänsterpartiet på Gotland har fått en ny ordförande, Lars Åkerlund i Visby.

Vi bad honom presentera sig själv.

Reporter lars.eskelind@sr.se


 


 

Så ser hjälpen ut för dem som längtar efter barn
Det är i år 30 år sen världens första provrörsbarn föddes.

Sommaren 1978 föddes Louise Brown i England efter provrörsbefruktning. Här i Sverige föddes det första barnet som kommit till genom den här metoden 1982 i Göteborg.

Nils-Erik Eriksson som är överläkare på kvinnokliniken på Visby lasarett har arbetat på kliniken de senaste 30 åren och han har följt utvecklingen när det handlar om att ge naturen en hjälpande hand för att nya barn ska bli till.

Reporter jonas.neuman@sr.se


 

Hon donerade ägg för att hjälpa barnlösa
Ibland behövs donation av ägg eller sperma för inseminationer och provrörsbefruktningar. Det kan behövas om mannen eller kvinna är steril, till exempel efter en operation. Eller så har någon av dem en ärftlig sjukdom. Kvinnan kan också ha kommit i klimakteriet ovanligt tidigt.

Men få donerar ägg eller sperma och väntetiden för par som behöver sådan hjälp är lång. En som har donerat ägg är gotländskan Malin Dahlström.

Reporter jonas.neuman@sr.se