Borås

Rådhushärva upprullad - två dömda

Härvan kring Rådhusrestaurangen i Borås i slutet av 90-talet har nu fått sitt rättsliga efterspel. Två personer dömdes på måndagen för grovt skattebrott.

Mest uppmärksamhet i härvan fick Cato Mikalsen, som ägde det bolag som först, 1996, fick hyreskontrakt med Borås kommun när det gällde Rådhuskrogen.

Också en kompanjon till Mikalsen var inblandad i de många komplicerade turerna kring krogen de kommande åren. 
Restaurangen ansågs ha det bästa läget i stan och den så kallade Rådhushärvan fick stor medial uppmärksamhet.

Bakom restaurangen dolde sig flera bolag som hyrde eller arrenderade verksamheten.

Rådhuskrogen gick slutgiltigt i konkurs hösten 2001, och när polisen började nysta i organisationen bakom fann man bland annat flera bolag i USA.

Betalningsströmmarna mellan bolagen har gått via andra personer, och därför har det varit mycket svårt att spåra de dömda till bolagen.

Tingsrätten i Göteborg, där rättegången hållits, skriver att brotten vittnar om stor förslagenhet och att de systematiska skattebrotten bedöms som grova.

Men Cato Mikalsen döms bara till 4 veckors samhällstänst - detta för att det tog så lång tid för rättmaskineriet att åtala honom. Det berodde bland annat på att tog flera år att få ut handlingar från Schweiz.

Den långa tiden anser inte rätten att man kan skylla Mikaelsen för, och därför sätts straffet ned.

Cato Mikalsens 44-årige kollega dömdes också på måndagen, och hans straff blev tre månaders fängelse, också det för grovt skattebrott.

Pär Sandin
par.sandin@sr.se