Nyköping

"Sörmland ingen mylla för nazister"

Polisen i Sörmland togs på sängen när nazistgruppen Svenska Motståndsrörelsen, SMR, i helgen manifesterade på flera platser i Sörmland.
– De här grupperna försöker söka sig till, platser där de kan få sympatisörer och få så mycket uppmärksamhet som möjligt. De bestämmer var de kan åka med kort varsel. Men man kan inte peka ut Sörmland som en allmänt bördig mylla för den här sortens extremistorganisationer utan de prövar sig fram och är aktiva i hela landet, säger Fredrik Wallén, chef för kriminalunderrättelsetjänsten vid sörmlandspolisen.

Två polisanmälningar har gjorts som en följd av händelserna i helgen. En åskådare har anmält att någon kastat en sten i bakhuvudet på honom.

Den andra anmälan rubriceras som hets mot folkgrupp och förolämpning. Den gäller en 22-årig nazist från Nyköpingstrakten.

I Nyköping var det ett 30-tal nazister som tågade in på Stora Torget beväpnade med påkar, sköldar och plakat och dom gick till angrepp på de Nyköpingsbor som stod och skramlade med sina nycklar för att motverka nazismens utbredning i stan.

Polisen omhändertog två personer och två polisanmälningar har gjorts. Tidigare helger har polisen fått in tips om att det kan bli motdemonstrationer men så var det inte den här helgen och därför hade polisen inte någon extra bevakning i helgen.

– Det är klart att det hade varit bra om vi varit fler poliser, men det är svårt att planera en sån här händelse när vi inte vet i förväg vad som ska hända, säger Carina Lennquist-Johnsson, polischef i Nyköping, som säger att polisen vill samverka med bland annat kommunen för att långsiktigt motverka problemen.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se