Uppsala

Gottsundaskolans elevflykt minskar

Gottsundaskolans problem med att behålla elever är på väg att vända. Det anser Elisabeth Viksten Eriksson som är till förordnad rektor på Gottsundaskolan.

- Vi känner ju ändå att vi har många elever som aktivt söker sig till oss, och vi skickade ut antagningsbesked i förra veckan och kunde glädja oss åt att vi inte alls hade tappat elever till det här året från förra året.

Men det är ändå fler elever som söker sig bort än som söker sig dit.
-
Ja, och det har ju då betytt att vi måste jobba mycket mer med att marknadsföra oss och att informera om vår speciella pedagogik, säger Elisabeth Viksten Eriksson som är till förordnad rektor på Gottsundaskolan

Hälften av eleverna som bor i området kring Gottsundaskolan byter alltså skola till ett annat område av stan eller till en friskola. Och det är betydligt fler än på andra håll i kommunen där det i snitt är ungefär 20 procent som byter. Det rapporterade Upplandsnytt i morse. Ronja Salim Mehho gick tidigare på Treklangen i Gottsunda men hennes föräldrar flyttade henne till Uppsala enskilda skola.
- Dom vill ju inte att man ska bli som dom barnen i Gottsunda, säger hon.

Maximilian Oldberg går i nionde klass på Gottsundaskolan och han tycker istället att skolan ger nya möjligheter.
- Det är viktigt att man tar del av varandras kulturer och helt enkelt lär känna varandra, säger han.

Ryszard Szulkin är forskare i Sociologi på Stockholms universitet och han anser inte att skolan är det viktiga, utan att det istället är familjen som påverkar framtida val.
- Är man född i en familj med relativt hög utbildningsnivå så klarar man sig bra oavsett skola, säger han.

Stefan Zouagui 
stefan.zouagui@sr.se

Ulla De Verdier
ulla.deverdier@sr.se