Valplattform fråga på v-kongress

Det kommer att bli debatt på vänsterpartiets kongress i juni om partiet ska satsa på en gemensam valplattform med socialdemokraterna och miljöpartiet inför valet 2010.

Partistyrelsen med partiledaren Lars Ohly i spetsen har sagt nej till en gemensam valplattform, men alla vänsterpartister håller inte med.

Lars Ohly har avvisat kompromisser före valet med socialdemokraterna och miljöpartiet, med motiveringen att det skulle sudda ut partiets profil.

Vänsterpartiet ska i stället gå till val som ett tydligt vänsteralternativ och överenskommelser om samarbete får ske efter en eventuell valseger, enligt partistyrelsen.

I de motioner till kongressen, som partistyrelsen ska behandla, finns det de som stöder partiledningen, men också de som tycker att ledningen har fel.

Det gäller till exempel avdelningen i Jönköping, där Kenneth Kindblom är styrelseledamot.

– Det är inte säkert att en partiordförande alltid har rätt. I det avseendet tror jag att han resonerar fel. Att få en grund för ett bra valarbete är att det finns ett antal frågor som vi kan vara överens om. Det är en fördel som vi ser det i alla fall.

Hur mycket debatt tror du att det kommer att bli om den här frågan på kongressen?

– Jag vet inte, men jag uppfattar när jag pratar med partimedlemmar ute i landet så har man den uppfattningen som vi har framfört här, att det finns anledning att diskutera de här sakerna nu, och inte vänta med det, säger Kenneth Kindblom.

Alice Åström som förutom vice ordförande också är distriktsordförande i Jönköping, säger att samarbetet redan är igång mellan de tre partierna, men hon vill inte ha någon gemensam valplattform före valet.

– Det är ju så att mellan oss tre partier så skiljer politiken en del också. Att det finns kvar inför ett val tycker jag också är viktigt. Däremot är jag övertygad om att vi kommer att behöva vara överens om en del stora viktiga frågor innan valet för det kommer väljarna att vilja få besked om. Men steget till en gemensam valplattform är ganska långt ifrån det, säger Alice Åström.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se