Mikrolån ska rädda fattiga i Danmark

Danskar ska kunna få så kallade mikrolån, som fram till i dag har hjälpt många fattiga i u-länder att starta en egen liten affärsverksamhet. Nu ska det bli möjligt att ge sådana smålån också till fattiga och socialt utsatta i Danmark.

– Även om man inte har slips och kostym kan man ha goda idéer om att göra bra affärer, säger Karen Jespersen, Danmarks välfärdsminister.

Hon tänker ge statsbidrag till mikrolån.

Det är små lån som skall gå till människor som det har gått snett för av en eller annan anledning och som har hamnat vid sidan av den normala kreditgivningen.

Mikrolånen, som har hjälpt många fattiga i tredje världen att sätta igång egen verksamhet i liten skala, har varit en stor framgång och gett många ett bättre liv.

År 2006 belönades den här idén om de små lånen med Nobels fredspris.

Mikrolånen sprids nu alltså till den mer välmående delen av vår värld, åtminstone till Danmark, där man börjar i Århus med ett pilotprojekt med de små lånen.

De kan vara mellan 1 000 och 50 000 danska kronor, alltså upp till lite drygt 60 000 svenska kronor.

Tanken är att pengarna skall användas till att få igång en liten egen verksamhet av något slag. Kanske fönsterputsning, cykelreparationer, datorhjälp, snickeri. Ja, bara den egna förmågan sätter gränser för vad pengarna kan användas till.

Den som får ett mikrolån kommer också att få rådgivning om hur man driver ett företag.

Lånen ges alltså till socialt utsatta som bankerna regelmässigt säger nej till, men det inte fråga om socialbidrag.

Pengarna ska betalas tillbaka på den grund mikrolånens upphovsman Muhammad Yunus har slagit fast.

Han säger: ”Det här är inte välgörenhet. Det är business. Business med en social målsättning.”

Christer Fridén
christer.friden@sr.se