Protest mot häktning av terrormisstänkta

Många somalier som bor i Sverige är upprörda över att två somalier sedan några veckor sitter häktade, misstänkta för koppling till terroristverksamhet, bland annat för att de skickat pengar till Somalia.

På måndagskvällen hölls ett välbesökt protestmöte i Rinkeby där somalier kritiserade häktningarna men också att det nu blivit svårare att skicka pengar till Somalia.

Folkets hus i Rinkeby i nordöstra Stockholm var alldeles fullsatt på måndagskvällen. Ett par hundra personer protesterade mot att två somaliska män fortfarande är häktade, misstänkta för terroristbrott.

En orsak är att de har samlat in pengar till organisationen al- Shabaab som anses ha kopplingar till terroristverksamhet.  Abdullah Hösman var på mötet och är liksom många andra somalier kritisk till häktningen.

– Inte bara jag, det är alla svenska somalier eller somalier som har bosatt sig i Sverige. I stort sett tycker vi att det är skamligt. Än så länge finns inget som tyder på att al-Shabaab är en terroristorganisation, säger Abdullah Hösman.

Under mötet lyfte flera fram att det pågår en fullt legitim befrielsekamp i Somalia, där människor försöker tvinga bort de etiopiska soldaterna, som tagit över landet, och det är alltså inte fråga om terrorism menar de.

Men att jakten på misstänkta terrorister också har lett till att informella betalningssystem som används för att skicka pengar till Somalia, stängts, är många upprörda över. Abdirisak Aden är talesman för svensk-somaliska fredsorganisationen.

– Vi behöver kunna skicka pengar till våra släktingar. Min mamma, min syster, mina bröder, allihop har flytt från Mogadishu.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se