Härnösand

Migrationsverket anklagade känd dansare för att gömma sig

Willson Phiri, känd kulturpersonlighet och dansare i Härnösand sitter på Migrationsverkets förvar i Gävle i väntan på att utvisas till Zimbabwe. För tre veckor sdan greps han av polis eftersom Migrationsverket amält honom som gömd. Detta trots att han hela tiden i Härnösand både arbetat, betalat skatt och funnits tillgänglig både på sin telefon och adress som han delar med sin svenska flickvän.

Willson Phiri kom tillSveige 2004 och blev känd genom att sin medverkan i ett dansprogram i TV därefter fick han fast jobb som dansinstruktör och undervisade barn och vuxna i hela länet. 2005 fick han ett utvisningsbeslut men fick en ny prövning enligt den nya tillfälliga lagen.

I september 2006 fick han ett slutligt besked om utvisning men kallades aldrig till något samtal med migrationsverket eftersom de inte trodde han gick att nå. Istället överlämnade verket hans ärende till polisen och meddelade att han var gömd, trots att en enkel sökning på nummerupplysningen hade gett både telefonnummer och adress.

– Jag var med i tidningen, på affischer och jag dansade i Sundsvall, Timrå, Kramfors ja överallt i Sverige, säger Willson Phiri som inte förstår att migrationsverket kunde tro att han var gömd.

Marie Andersson är pressansvarig på migrationsverket om varför de inte gjorde den enkla kontrollen.

– Jag tror att det är ganska sällan som vi kan hitta en sökande via nummer byrån så det känns inte som en självklar grej för oss, säger hon.

Trots att han fanns via nummerbyrån, sin adress och via sin arbetsgivare att få tag på så kände inte migrationsverket till det säger Marie Andersson.

Willson Phiris flickvän Lisa Hamrin från Härnösand fattar inte hur han kunde räknas som gömd av migrationsverket.

– Det är skrattretande måste jag säga för han har varit allt annat än gömd, han florerar ganska mycket i media och våran adress finns på internet, om man hade ansträngt sig hade det varit lätt att få tag på honom, säger hon.

På onsdag utvisas Willson Phiri till Zimbabwe.

Ingrid Engstedt Edfast