Varberg

Ringhals protesterar mot hårdare regler

Ringhals och andra kärnkraftverk protesterar mot nya hårdare regler som ska hindra att allmänheten utsätts för alltför mycket radioaktiv strålning vid en allvarlig olycka.

Svenska myndigheter tar just nu fram nya regler för hur man ska räkna ut vilka stråldoser som allmänheten skulle utsättas för vid en allvarlig kärnkraftsolycka.

Och man vill att Ringhals och andra kärnkraftverk ska kunna bevisa att de klarar av betydligt värre olyckor än vad de hittills har behövt visa. Och inte nog med det - när de gör sina beräkningar så måste de också låtsas som om de inte har några filter eller annan säkerhetsutrustning som bromsar radioaktiva utsläpp - och ändå ska befolkningen inte utsättas för mer radioaktivt jod än vad reglerna säger.

Dessutom ska det inte längre räcka att titta på hur mycket som hela människokroppen utsätts för. Man måste också klara en särskild gräns för sköldkörteln.

För säkerhets skull överklagar kärnkraftverken och hävdar att enda sättet att leva upp till det här är att skära ner elproduktionen med 90 procent.

Men så blir det knappast, tror Per Drake som är strålskyddsexpert på Ringhals. Snarare talar det mesta för att man får lov att räkna med att säkerhetssystemen fungerar - i så fall kommer inget av de svenska kärnkraftverken att få problem med driften .