Skaraborg

Brandmän kan lära dig säkerhet

Nu ska brandmän lära ut brandsäkerhet i de Skaraborgska hemmen. Femton brandmän från räddningstjänsten i Skaraborg får i dagarna information som de sen ska sprida vidare till boende i lägenhet och villa, som vill göra sina bostäder så brandsäkra som möjligt.

- Statistiken visar att de flesta bränder sker i hemmen, nära spisen, så nu hoppas vi minske bränderna med bra utbildning, säger Ove Skatt på Brandskyddsföreningen i Skaraborg.

I projektet ”brandsäkert hem” där både brandskyddsföreningen och olika försäkringsbolag jobbar i hop kan privatpersoner i lägenhet och villa skaffa det så kallade ”brandsäkert-hem-paketet”.

Förutom säkerhetsutrustning som brandvarnare, brandfilt och pulversläckare ingår också att man får en två timmar lång utbildning av en brandman.

Tomas Andersson som är ställföreträdare räddningschef i Lidköping utbildas just nu för att i sin tur utbilda privatpersoner. Han ser fram emot att sprida kunskaperna vidare.

- Det är ju inte bara att skaffa en brandsläckare eller brandfilt om man inte vet hur man ska använda dem, så det är bra att invånarna kan få utbildning.

Ove Skatt hoppas att brandsäkerhetsutbildningen kommer att göra stor skillnad för dem som råkar ut för en brand hemma.

- Hur man agerar när man upptäcker branden avgör hur det ska gå och därför gör utbildning stor skillnad.