HÄRJEDALEN

Lodjurshona och ungar får skjutas av Tåssåsens sameby

Den ordinarie lodjursjakten har nyss avlysts efter att den tillåtna kvoten lodjur fällts i Jämtlands län men nu har Tåssåsens sameby fått tillstånd av Naturvårdsverket att genomföra särskild skyddsjakt.

Skyddsjakten får bedrivas på tre lodjur som finns inom samebyns vinterbetesområde i närheten av Älvros.

Lodjuren - en hona och två ungar - har sedan december stört och dödat renar i området och det har fortsatt trots att renhjorden flyttats. Jakten får pågå t o m 10 april.

Den senaste inventeringen visar att det kommit sju nya lodjurskullar inom Tåssåsens område.

Naturvårdsverket menar att lodjuren ställt till med sådan skada att jakten är nödvändig och det finns så pass många lodjur i länet att det inte är någon fara för lodjursstammen.

Enligt länsstyrelsen kan länet ha melan 22 och 44 nya lodjurskullar varje år. Det senaste inventeringen visar preliminärt på 54 nya lodjurskullar.

SR Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio