Vegankost hjälper mot hjärtinfarkt och stroke

En sträng vegtarisk kost utan bröd och pasta kan minska riskerna för hjärtinfarkt och slaganfall för patienter som har ledgångsreumatism. Det visar en studie som har gjorts på Karolinska Institutet.

Ledgångsreumatism är en inflammatorisk ledsjukdom som lätt kan bidrar till hjärtinfarkt och slaganfall.
Studien är gjord på 66 patienter där 38 personer fick en sträng glutenfri vegandiet medan resten fick standardkost. Då visade det sig att de som fick vegandiet hade lägre kolesterolhalt i blodet. Men också fler antikroppar som skyddar kroppen från inflammationer som kan leda till hjärtinfarkt och slaganfall.


Kanske också hjälper andra än reumatiker
Exakt vad det är i vegandieten som har denna skyddande inverkan vet man inte ännu, säger Johan Frostegård som är forskningsledare.
– Vi vet ju inte vilken mekanismerna exakt är här, det kan ju vara olika saker. Det har spekulerats lite att det skulle kunna ha göra med mag- och tarmkanalens immunsystem tex.
– Kan den här kosten ha liknande effekter på andra som har lätt att få hjärtinfarkt eller stroke?
– Jag tror säkert att vissa av de här påverkningarna på riskfaktorer finns säkert i den vanliga befolkningen också som inte har reumatism, men man har inte tittat så mycket på det, säger Johan Frostegård, professor i medicin på Karolinska Institutet i Huddinge.
Livsmedelsverket rekommenderar att den som bara vill äta vegankost bör komplettera med B-12 och D-vitaminer.  

Özgur Karlidag
Özgur.Karlidag@sr.se