Privatisering i Luleå avgörs i fullmäktige

Det kommer bli kommunfullmäktige som slutligt får avgöra den omdiskuterade privatieringsfrågan i Luleå. Det står klart efter att kommunstyrelsen på måndagen behandlade frågan.

Det är socialdemokraterna som tidigare velat konkurrensutsätta, alltså lägga ut på entreprenad, uppemot en tredjedel av tekniska förvaltningens städverksamhet. Kommunens lokalvård och lokalvårdare skulle då få lägga ett anbud på städuppdraget precis som vilket företag som helst och alltså få konkurrera om att få uppdraget. Det här har rört upp känslorna både bland städarna och inom de socialdemokratiska leden i Luleå.

Sedan tidigare bedrivs en rätt stor del av den tekniska förvaltningens verksamheter, som exempelvis snöplogningen, på entreprenad.

Förslaget som kommunstyrelsen på måndagen sa ja till handlar om att ingen ny städverksamhet inom den tekniska förvaltningen ska läggas ut på entreprenad. Däremot ska en tredjedel av bland annat fastighetssköteseln och maskinistverksamheten läggas ut.

En av anledningarna till att de styrande socialdemokraterna nu backat från sitt första förslag handlar om det försök som bedrivits i ett par år där en privat entreprenör skött städningen på skolor och förskolor inte blivit billigare, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (s).

Tre av de borgerliga partierna samt sjukvårdspartiet, ville att all städning ska konkurrensutsättas i enlighet med vad som föreslås i en konsultutredning som blev klar tidigare i år.

Socialdemokraterna har ensam majoritet både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se