Gävle

Mödrar ger ryggbedövning till sig själva

En metod som utvecklades vid Gävle sjukhus sprids nu till sjukhus över hela landet. Det handlar om att mödrarna får ge sig själva ryggbedövning när de föder barn.

Alva Blixt är snart fyra månader. När hon föddes var det hennes mamma Anna som själv reglerade ryggbedövningen, med hjälp av en liten tryckknapp.

– När första tjejen föddes stod det ju och droppade hela tiden, och den här gången kom det ju bara när jag själv kände att jag ville ha och det tyckte jag kändes ganska bra, säger Anna Blixt. 

Metoden har utvecklats på Gävle sjukhus, och sprids nu till andra sjukhus runtom i landet. En av de bra sakerna med den är att mödrar som har ett långt förlossningsarbete nu kan erbjudas bedövning redan i ett tidigt skede av förlossningen.

Anna Blixt, som kämpade i 60 timmar med att föda Alvas storasyster, tyckte naturligtvis att det var bra att hon erbjöds det alternativet.

– Jag var ju glad att de föreslog någonting på en gång istället för att jag skulle kämpa i kanske åtta timmar med värkar som inte gav så mycket just då.

Stefan Westrin
stefan.westrin@sr.se