borås

Män behandlas för våldsbeteende

Allt fler kvinnor anmäler att de blivit misshandlade av sina män. För män som är medvetna om problemen och vill ta itu med dem så finns det hjälp att få. Borås hör till de orter som var först i landet med behandlingsmetoden IDAP.

I fjol anmäldes dubbelt så många fall av grov fridskränkning i Sjuhärad som året innan. Det här kunde vi berätta om i Nyheterna härom veckan.

Behandlingsmetoden IDAP startades i Borås för omkring fyra år sen. Behandlingen går ut på att män träffas i grupp regelbundet under 8-9 månader. Där diskuterar de bland annat våldsbeteenden, relationer, sexuell respekt och hur man tacklar problem utan att ta till våld.

Men det är inte alla som erbjuds behandling: männen måste inse sina problem och vilja gör nåt åt det. Och det handlar om att tänka om, säger Mats Nilsson, en av de ansvariga för behandlingen på Frivården i Borås:

- Det här är ju ett så kallat kognitivt program, som bygger på att tankar styr vårt beteende. Det handlar om att börja tänka på ett annat sätt och bete sig på ett annat sätt därefter.