Pelletsproduktionen igång i Vitåfors

På tisdagsmorgonen startade LKAB:s pelletsproduktion i Vitåfors, Malmberget efter att ha stått stilla i snart en månad efter branden i ett ställverk. Produktionen går än så länge på halvfart och först efter påsk är de två pelletsverken i full produktion tror Anders Henriksson som är chef för förädlingsverken i Malmberget och Svappavaara vid LKAB.

– Veckan efter påsk kommer vi att ha igång all produktion. Det är den bedömning jag gör nu, säger han.

Mer än 200 personer har arbetat i stort sett dygnet runt med att sanera, måla och montera efter branden i det stora industriställverket som den 21 februari slog ut hela produktionen. Själva branden var inte så omfattande men det är stoft och saltsyror som bildades av branden som varit tidsödande att sanera.

Ställverket är själva hjärtat i produktionen ovan jord och ett av Sveriges största industriställverk med sin längd på 160 meter.

LKAB räknar med att kostnaden för branden blir minst 450 miljoner kronor.

SSAB en av LKAB:s kunder som får sin råvara från Malmbergsgruvan drabbades av produktionsstoppet men har under stoppet fått sina leveranser från Kiruna istället.

Anders Henriksson tror att kunderna har haft förståelse och klarat sig bra.

– Ja, det är klart att det här går inte obemärkt förbi det gör det inte. Men, jag skulle ändå tro att vi har klarat våra åtaganden mot kunden hyfsat bra, detta genom att tillsammans med kunden skjuta på leveranserna och nyttja de lager vi haft hos oss och nyttja lager hos kunden. Jag tror att många av våra kunder har förståelse för det här, att det är otur vi har haft, säger Anders Henriksson.

Orsaken till branden utreds men än så länge vill inte Anders Henriksson säga något i den saken.

– Jag vill nog se den här utredningen innan jag säger något utåt i alla fall, säger han.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se