MARKARYD

Polisen i länet JO-anmäls för flyktingärende

Polismyndigheten i Kronoberg har nu anmälts till Justitieombudsmannen JO.

Det är den kristdemokratiska riksdagsledamoten från Växjö Eva Johnsson, kommunalrådet i Markaryd Bengt Germundsson och advokaten och kristdemokraten Peter Althin som lämnat in anmälan.

De tre anser att polisen på felaktiga grunder har tagit den afghanska flyktingen Reza Rezai i förvar och vill att JO prövar polismyndighetens hantering av ärendet.

För tre veckor sedan hämtades Reza Rezai av polisen på jobbet på en däckfirma i Markaryd där han arbetat i fyra år. Han fördes senare till Gävle där han nu hålls inlåst i Migrationsverkets förvar i väntan på avvisning.

Polisens argument för att ta Reza Rezai i förvar var att han själv motsatt sig en avvisning och att han under tio dagar inte gick att få tag på.

Men de uppgifterna stämmer inte enligt Eva Johnsson, som säger att det finns bevis för att Reza Rezai varit på sitt jobb under hela den tid som polisen påstår att han varit försvunnen. Och därmed faller polisens argument för att hålla honom inlåst, menar Eva Johnsson.

Kommunalrådet Bengt Germundsson har också skickat in 15 intyg från kunder på däckfirman och andra som säger att de haft kontakt med Reza Rezai under de aktuella dagarna.

- Det här handlar om rättssäkerhet och det är därför vi vill ha en prövning, säger Eva Johnsson.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se