2008-03-19

-Allvarligaste krisen sedan andra världskriget
-Ingen ersättning för sent fondbyte
-Hopp för oskyldiga hos Kronofogden
-Ryanair slår tillbaka mot ARN
-Inget förbud mot azofärger

Allvarligaste krisen sedan andra världskriget
Den nuvarande amerikanska finanskrisen kommer antagligen att ses som den värsta sedan andra världskriget. Det skriver den förre amerikanske centralbankschefen Alan Greenspan i tidningen Financial Times. Samtidigt skriver han att eländet kommer att vara över den dag då den amerikanska bostadsmarknaden stabiliseras. Den senaste veckan har dock oron på världens finansmarknader fortsatt. Bland annat har en amerikansk storbank kollapsat och köpts upp, dollarn har fallit under sex kronor och världens börser har åkt berg- och dalbana.

Ingen ersättning för sent fondbyte
Det blir inga pengar till de fondsparare som krävt ersättning av staten efter att deras fondbyten i premiepensionssystemet dragit ut på tiden under den turbulenta börsmånaden maj 2006.

Mitt under turbulensen gjorde PPM en så kallad storkörning i datorsystemet vilket gjorde att det inte var möjligt att byta fonder under en tid. Lägg till det diverse andra faktorer som gjorde att fondbytena försenades. Resultatet blev i alla fall att många sparare förlorade pengar. Justitiekanslern JK har utrett skadeståndskraven men anser inte att PPM gjort något fel. Bland annat har spararna på ett tydligt sätt informerats om de åtgärder som begränsade möjligheten att byta fonder, det här rapporterar TT.

Hopp för oskyldiga hos Kronofogden
Människor som på felaktiga grunder hamnat i Kronofogdens register ska i framtiden kunna få upprättelse. Regeringen har föreslagit en regeländring så att felaktiga uppgifter i registret ska kunna blockeras och inte lämnas ut till kreditupplysningsföretag och liknande. Idag går det inte att radera uppgifter i registret även om de är helt felaktiga. En registrering hos Kronofogden kan göra det svårt att till exempel få lån och teckna telefonabonnemang.

Ryanair slår tillbaka mot ARN
Flygbolaget Ryanair slår nu tillbaka mot Allmänna reklamationsnämnden ARNs kritik mot företaget. Ryanair har i flera fall struntat i att ge ersättning trots att ARN gett resenärerna rätt.

Men Caroline Green, som är chef för Ryanairs konsumentservice säger till Dagens nyheter att ARN inte har kompetens att avgöra klagomål när det gäller flygresor och att nämnden inte följer EUs bestämmelser. Inte oväntat så tillbakavisar ARN kritiken. Bland annat menar nämnden att det är upp till Ryanair att bevisa att ett flyg ställts in på grund av omständigheter som bolaget inte kan styra över.

Inget förbud mot azofärger
Det blev inget förbud mot så kallade azofärger när EU:s livsmedelsmyndighet tog upp frågan i förra veckan. De omdiskuterade azofärgerna finns bland annat i läsk och godis. I höstas visade en brittisk studie på ett samband mellan azofärger och hyperaktivitet hos barn. Innan EU-medlemskapet var färgerna dessutom förbjudna i Sverige eftersom de ansågs förvärra allergireaktioner. Men EUs livsmedelsmyndighet EFSA ansåg inte att det fanns tillräckliga bevis för att färgerna är skadliga så något förbud blev det inte, det här skriver Svenska Dagbladet.