"Skydda minoritetsspråken istället"

Idag offentliggjordes förslaget till ny språklag i Sverige. Där slås det fast att svenska är huvudspråket i Sverige. Men många tycker istället att minoritetsspråken borde vara i fokus.
- Svenskan är naturlig, vi är ju i Sverige. Det är bättre att värna om minoritetsspråken, säger många Kirunabor.

Svenskan ska pratas i Sverige men i lagförslaget står också att minoritetsspråkens ställning ska lagfästas och att det allmänna har ett särskilt ansvar för att skydda och främja minoritetsspråken.
Men tyngden ligger på svenskan. Enligt förslaget ska det pratas och skrivas på svenska i domstolar myndigheter med offentlig verksamhet. Samiska kan användas när det är lämpligt

Lars-Anders Baer är sametingets styrelseordförande, för honom är lagförslaget ingen större sensation:
- Samtidigt som svenskan förstärks säger man att minoritetsspråken har en viss status och kan användas i vissa regioner och vissa omständigheter, säger han.

I lagförslaget står det att alla som har samiska som modersmål ska ha möjlighet att lära sig, utveckla och använda sitt språk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio