Efter TV4-domen

Regissör måste godkänna reklamavbrott

TV4 hade inte rätt att bryta för reklam i regissörerna Claes Erikssons och Vilgot Sjömans filmer år 2002. På tisdagen tog en sex år lång rättslig tvist slut när Högsta domstolen fastställde hovrättens beslut och TV4 måste därmed betala ut skadestånd.

Cecilia Giertta är kommunikationsdirektör på TV4 och hon hade hoppats på ett annat utfall.

– Vi är självklart besvikna över att det inte blev någon förändring i HD. Vi tycker att domen kanske känns lite otidsenlig eftersom det är ett ganska naturligt inslag med reklamavbrott när man visar film i kommersiell tv, säger hon.

Det var 2002 som TV4 visade Claes Erikssons film Hajen som visste för mycket och Vilgot Sjömans film Alfred med reklamavbrott.

Högsta domstolen konstaterar nu, liksom tingsrätten och hovrätten gjort 2004 och 2006, att reklamavbrotten utgör en kränkning av upphovsrätten.

Domen innebär att TV4 ska betala skadestånd på drygt 150 000 kronor till Claes Eriksson och lika mycket till Vilgot Sjömans dödsbo.

Claes Eriksson tror att domen kan få en viss principiell betydelse. Nu är det klarlagt att regissörer måste tillfrågas innan tv-kanaler får avbryta för reklam i filmer, säger han.

– Det är en stor principiell skillnad även om man som tv-tittare kanske inte kommer att märka så mycket eftersom de flesta regissörer är klämda styrmedel som gör att de inte kan, vågar eller orkar säga ifrån, säger han.

Frågan är nu om domen alls får någon betydelse i praktiken. Numera är det standard att filmmakare och -distributörer skriver avtal med de kommersiella tv-kanalerna, avtal som tillåter reklamavbrott.

Det är ett effektivt sätt för filmmakare att få sina alster spridda i en allt mer kommersialiserad tv-värld.

TV4:s kommunikationsdirektör, Cecilia Giertta säger att på TV4 möter man i stort sett aldrig filmmakare som inte tillåter reklamavbrott.

– Nej, det är inte ofta. Det inträffar i princip aldrig, säger hon.

Helena Edström
helena.edstrom@sr.se