Cykel

Axelsson portad från OS och VM i höst

Dörren är stängd till OS. Den är också stängd till höstens proffs-VM. Det är läget för Nicklas Axelsson, som slutade så högt som femma i det stora etapploppet Tirreno-Adriatico. Thomas Lövkvist slutade trea.

Axelsson ledde etapploppet vid ett tillfälle gångna helgen, och slutade femma efter den sista etappens målgång på Italiens östkust på tisdagseftermiddagen.

Nicklas Axelsson har varit dopningsavstängd under två och ett halvt års tid. Han har avtjänat straffet och får tävla när han tas ut av sitt italienska proffsstall - men i OS och VM, där han tävlar för Sveriges landslag, är han portad för all framtid, säger förbundets sportchef Hans Falk till Radiosporten.

Det största svenska utropstecknet i Tirreno-Adriatico var Thomas ”Gotland” Lövkvist, som slutade trea, bara 40 sekunder efter vinnande Fabian Cancellara, Schweiz. Tvåa blev Enrico Gasparotti, Italien.

Thomas Lövkvist tilldelades för övrigt ”la maglia bianca”, den vita tröjan, som etapploppets främste unge åkare.

Lövkvist är redan OS-uttagen av SOK, liksom Gustav Larsson, som i detta etapplopp slutade sexa. Tre svenskar bland de sex främsta i ett etapplopp av riktigt god klass måste ses som en jättesuccé!

Den tredje svensk som redan är SOK-uttagen till Peking är Markus Ljungqvist.

Bengt Skött