STOCKHOLM

Svenska Bostäder lämnar Hjulsta

På tisdagen blev det klart att det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder i Stockholm säljer sina 1200 lägenheter i Hjulsta och inleder ett samarbete med byggföretag för att på sikt också sälja ut en större del av sina lägenheter i Husby.

Kristina Alvendal är moderat bostadsborgarråd i Stockholm och hon hoppas att alla som bor i Hjulsta nu blir glada över att Einar Mattsson Byggnads AB blir deras nya hyresvärd.

- Framför allt så tror jag att Einar Mattsson har en förmåga att kunna också koncentrera sig på just de boende i Hjulsta, för att de är inte alls lika stora som Svenska Bostäder. Svenska Bostäder har en så kraftig dominans runt omkring i Stockholms ytterstadsförorter att vi behöver få flera samarbetspartners runt omkring, på flera ställen och det här är ett av dem.

Fastighetsägaren Einar Mattsson köper dom 1200 lägenheter i Hjulsta för 600 miljoner kronor och tänker också inom den närmaste femårsperioden rusta upp dom för nästan lika mycket.

Tidigast den första juli går företaget in som nya ägare.

Redan tidigare har det varit klart att den borgerliga majoriteten vill sälja cirka 5000 hyreslägenheter i Stockholm till privata värdar i bland annat Högdalen, Bredäng, Skärholmen och Hässelby. Nu läggs alltså lägenheterna på Järvafältet till den summan.

I Husby blir det ingen försäljning i första skedet, där kommer i stället Svenska Bostäder att samarbeta med HSB och byggföretagen PEAB och Skanska för att tillsammans utveckla Husby, men ambitionen är att sälja 1700 av lägenheterna där, det vill säga tre fjärdedelar av Svenska Bostäders bestånd i Husby.

Men det finns kritiker.

- Problemet i det fallet är ju att man avyttrar hela allmännyttan i en stadsdel. Stadsdelen Hjulsta kommer inte ha en enda allmännyttig lägenhet kvar, utan det är bara privata aktörer, säger Teres Lindberg är socialdemokrat och vice ordförande i Svenska Bostäder.

- Om man vill satsa på de här bostadsområdena, då måste man ju finnas där. Att i stället då från stadens sida säga nej, vi har inget ansvar där längre, ja, då kommer man ju heller inte att satsa.

Anders Diamant
anders.diamant@sr.se