Sörmland

Vildsvinsplågan värre i vinter

Den milda vintern har gjort att antalet vildsvin i Sörmland ökat ytterligare och många bönder har fått sina marker förstörda av vildsvinen. Problemet var en av de frågor som väckte debatt på den sörmländska LRF-stämman idag.

Det var hetsiga tongångar när sörmländska bönder idag samlades i Flen för att hålla LRF-stämma. Antalet vildsvin i Sörmland har debatterats många gånger. Med den milda vintern i år har vildsvinen förökat sig mer och dessutom kunnat böka runt och förstöra naturen mer eftersom det inte varit någon tjäle i marken. Många var de som idag gick upp och vittnade om förstörda marker.

– Det värsta är att så många vildsvin överlever när det är en sådan här vinter. För mig rör det sig om sexsiffriga belopp om man pratar om extrakostnader, plus många sömnlösa nätter. Det säger Göran Bengtsson som driver Malsta Gård utanför Flen.

Flera krävde att det skulle bli förbjudet för jägare och andra att mata vildsvinen. Men så långt ville inte den sörmländska LRF-basen Bo Rundkvist gå.
– Jag tror det är svårt med ett förbud eftersom det bästa sättet att jaga vildsvin är att man lägger ut litet mat och skjuter där, säger Bo Rundkvist.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se