Strängnäs

Strängnäs i klimattoppen

Strängnäs kommun tillhör landets bästa när det gäller klimatarbete och hamnar på en delad femte plats i Naturskyddsföreningens ranking av kommunernas klimatarbete. Även Eskilstuna är bland landets främsta, och hamnar på en sjundeplats på listan.

– Det ser bra ut för Sörmlands del och sedan har vi ju två kommuner i toppen, säger Karl-Axel Reimer, ordförande i Naturskyddsföreningen i Sörmland.

Drygt 70 procent av landets kommuner har svarat på Naturskyddsföreningens enkät om klimatarbetet. I Sörmland har alla nio kommuner deltagit.

Den sörmländska bottenplaceringen innehas av Gnesta på en 38:de plats, tätt följt av Oxelösund, på en 37:de. Och högst upp på listan av Sörmlands kommuner, ligger alltså Strängnäs.

Men även om landets kommuner är betydligt mer offensiva när det gäller klimatarbetet för Sverige som land, enligt Naturskyddsföreningen, så finns mycket kvar att göra enligt Karl-Axel Reimer, ordförande i Naturskyddsföreningen i Sörmland.

– Man kan styra ännu hårdare i den fysiska planeringen i kommunerna, att man tänker på kollektivtrafiken bland annat, menar Karl-Axel Reimer. 

Naturskyddsföreningen har bland annat tittat närmare kommunernas arbete för att minska utsläppen av växthusgaser, klimatmålen, handlingsplanerna som finns, utbildning kring klimatfrågorna och den fysiska planeringen.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se