Svår övervakning i oroligt Kosovo

I den serbiska delen av norra Kosovo är läget mycket spänt efter gårdagens våldsamheter.  En FN-polis har dött efter sammandrabbningarna igår och Kfor-soldater har idag fått avfyra varningsskott.

I den delade staden Mitrovica, norr om floden Ibar, där kosovoserberna bor, patrullerar Kfor-soldater i bepansrade fordon idag för att säkra känsliga platser.

Serber har blockerat ett av brofästena med taggtråd och omkullvälta sopcontainrar. På andra sidan bor kosovoalbaner.

Franska Kfor-soldater har idag avfyrat varningsskott och en chockgranat för att stoppa unga kosovoserber från att kasta stenar.

Efter sammandrabbningarna igår mellan kosovoserbiska demonstranter och FN-poliser, har en ukrainsk FN-polis dött av skadorna från en handgranat.

I södra Kosovo där den serbiska befolkningen är mer utspridd som små öar, är de svenska Kfor-soldaterna mer vaksamma nu för att våldet inte ska sprida sej dit.

Peter Widén, som är ställföreträdande chef för de svenska soldaterna, säger att fokus just nu inne på den svenska kontingenten är att se till att det som händer i Mitrovica inte spiller över ner till de södra delarna i Kosovo. Mycket av arbetet går ut på att vara synliga och prata med befolkningen för att fånga upp signaler som kan leda till våldsamheter.

Men arbetet har försvårats efter att Sverige erkände Kosovos självständighet. Nu är det inte lätt att få kontakt med kosovoserberna.

– Tidigare var det väldigt lätt att få kontakt med människor, i många fall kom de fram och gav oss tips och information vi behövde, säger Peter Widén.

Nu gör de inte det, och i vissa fall svarar de inte på tilltal. Eller så går de undan för att slippa möta oss, säger han.

Beatrice Janzon 
beatrice.janzon@sr.se