Piehl tog historiskt EM-guld

Sveriges herrar, med Marcus Piehl från Linköping i laget, tog ett historiskt guld vid sim-EM i Holland under tisdagskvällen - tack vare en rysk överväxling.

Men Sverige var självt ytterst nära att diskas.

-Jag var skitnervös att det var vi som skulle bli diskade, sade Stefan Nystrand och pustade ut.

Sveriges första simguld på 4x100 m för herrar genom tiderna kom efter riktig dramatik. Nystrand & Co var klart slagna av Ryssland, men resultaten dröjde efteråt.

Så kom förkortningen ”disq” upp på resultattavlan bredvid Ryssland. Och Sveriges första mästerskapsguld på lång bana på 4x100 m fritt var ett faktum.

-Det var en oväntad bonus, otroligt roligt. Förhoppningsvis kan vi slåss om en medalj i OS nu, sade Nystrand.

Ryssarna växlade över på sista växlingen med fem hundradelar mot tillåtna tre, som är tilltagen för eventuell felmarginal.

Hängde löst
Men svenskarna hängde också löst. Nystrand hoppade i vattnet på andra sträckan med sju hundradelars marginal. På rätt sida.

Nystrand var som vanligt klart snabbast av svenskarna, och av alla i finalen, med 47,52.

-Det känns som jag är väldigt nära toppformen. Jag är inte alls trött, men i vattnet känner jag att jag inte får något gratis. Nu ska jag vila inför 100 m fritt (start på torsdag), sade han efter lagets 3.15,41 som var en putsning av svenska rekordet från VM i fjol med 68 hundradelar.

Den stora överraskningen var dock Jonas Persson som simmade sistasträckan på 48,03. Hans personliga rekord utan flygande start är 49,94.

-Jag har gått här och väntat och hade myror i kroppen. Det är en rätt skön känsla. Jag visste att jag hade den här kapaciteten, sade Malmö-simmaren som pluggar på University of Tennessee.

”En dröm”
TT: Känns det som du har en OS-biljett nu?

-Det har varit min dröm sedan jag var liten, men det kan hända mycket. Jag kan bara simma mitt bästa och hoppas att Thomas (förbundskapten Jansson) tar ut mig, sade Persson.

Och förbundskaptenen ville på stående fot inte dela ut någon biljett.

-Jag vill att alla ska få samma chans, så vi får avvakta resten. Men jag är imponerad. Jag visste att han hade kapacitet, men kanske inte till den här tiden, sade Jansson.

TT