Svenska spel anmäls för butiksterminaler

Statliga Svenska spel anmäls till Konkurrensverket. Det handlar om de spel- och surfterminaler som bolaget nu tillsammans med Telia ställer ut i kiosker och butiker.

Det är det konkurrerande företaget Sidewalk Express som ligger bakom anmälan.

– Att vi får konkurrens kan vara mycket positivt i den här branschen, men det måste ske på lika villkor, säger Mathias Plank som är vd för Sidewalk Express.

Det Mathias Plank vänder sig mot är att de kiosker och butiker som väljer surfterminalerna från Svenska spel och Telia får provision när kunderna spelar.

Provisionen ges utifrån hur mycket kunden i butiken spelar på Svenska spels hemsida.

Men de butiker som väljer terminaler från ett annat bolag får ingen provision när deras kunder spelar på Svenska Spels hemsida. Och det här snedvrider konkurrensen, anser Mathias Plank.

– För det första dumpas priserna genom att den andra statliga aktören åtnjuter fördelar som vi inte kommer åt. Deras ombud, som är våra kunder, erbjuds en provision som vi inte heller kommer åt. De erbjuds också en påse pengar om de väljer en annan satsning. De snedvrider konkurrensen, säger Mathias Plank.

Svenska spels informationschef Andreas Jansson försvarar den exklusiva uppgörelsen de har med Telia.

– Vi har valt en leverantör som ger oss den bästa lösningen, säger Andreas Jansson.

Men varför ger Svenska spel bara provision för terminaler som ni och Telia har?

- Därför att det är en del av den uppgörelse som vi har med Telia och det samarbetet bygger på att vi också kan ge en provision till våra ombud, säger Andreas Jansson.

Det är inte bara Konkurrensverket som ska ta ställning till Svenska spels och Telias nya spel- och surfterminaler. När Svenska spel förra året lanserade liknande terminaler sa Lotteriinspektionen nej.

Inspektionen klassade då terminalerna som olagliga spelautomater.

Inom en vecka ska Lotteriinspektionen ta ställning till om också de nya terminalerna är spelautomater.

Anna Jaktén, SR Göteborg
anna.jakten@sr.se