Poliser protesterar mot längre arbetstid

Polisens nya kollektivavtal som ska börja gälla den 1 oktober i år, gör att många poliser får jobba fler timmar per vecka och dessutom tvingas de till elva timmars vila mellan arbetspassen. Något som långt ifrån alla är nöjda med, säger Mats Johansson som är polisförbundets ordförande i Kalmar län.

- Det man definitivt vänder sig emot är att det kanske kommer innebära i snitt en arbetsförlängning på en till två timmar i veckan. Och det tycker vi inte är bra, och definitivt inte när man jobbar i skift.

Vill ha kvar nuvarande system
Från och med att avtalet börjar gälla i höst ska det finnas ett och samma arbetstidsavtal för alla poliser i hela landet. Och det innebär bland annat en anpassning till EU:s arbetstidslagstiftning som började gälla redan1 januari förra året, men som polisen struntat i tills nu.

Det här innebär bland annat att poliserna måste ha elva timmars vila mellan sina arbetspass. Egentligen står det i EU:s direktiv att det ska vara elva timmars vila per dygn, men avtalet tar det ett steg längre och säger elva timmar mellan varje pass.

Och det har upprört många av de drygt 200 poliser i Kalmar län som arbetar skift, de vill hellre ha kvar sitt system där man arbetar intensivt och sedan får en längre sammanhängade ledighet.

- Där finns det synpunkter. Man vill jobba komprimerat och därefter ha längre ledigheter. Men samtidigt vet vi att livslängden påverkas av hur man jobbar, så lyfter man blicken och tittar längre fram så kanske många så småningom inser att det är bättre för min hälsa i det längre perspektivet att få vilan, säger Mats Johansson.

Kommer ta längre tid
Men arbetstidsavtalet ställer till det på andra sätt också. Nu ska avtalet anpassas till de lokala förhållanden som finns i Kalmar län. Och då tror inte Mats Johansson att man kommer hinna till det datum som avtalet egentligen ska börja gälla.

- Här återstår det ganska mycket arbete. Hur ska vi fördela det på de olika enheterna, vilka behov finns på enheterna, vilka effekter blir det på de olika avdelningarna, eller fullt ut se vilka effekterna blir av de vägar man väljer, så det är ett grannlaga arbete som vi har framför oss, och då är 1 oktober 2008 ett utopiskt datum, att lyckas få det här arbetet färdigt fram till dess. Klarar vi det färdigt under 2008 kanske första månaden 2009 ser jag det mer som ett realistiskt mål.

Unikt pensionsavtal
Men avtalet är inte bara problem, en sak som polisförbundet är mycket nöjda med är det nya pensionsavtalet.

- Vi har tecknat ett avtal som gör det ekonomiskt möjligt att i ett långsiktigt perspektiv kan en polis gå i pension mycket tidigare än vad normalsvensken kan göra. Och fullt utbyggt kommer vårt system fungera från 61 års ålder, säger Mats Johansson.

Det innbär alltså att de poliser som går i pension om 20 till 30 år, ska kunna gå i pension redan vid 61 års ålder, men med samma ekonomiska förutsättningar som om de gått i pension vid 65 år. För de poliser som har kortare tid kvar till pension, sätts pengar in på ett pensionskonto, det gör att de får högre pension eller att de kan möjligen kan gå i pension ett par månader tidigare än 65 år.