Uppvidinge

Uppvidinge vill bli vindkraftsledande

Uppvidinge vill profilera sig som Sveriges vindkraftstätaste kommun. Och de är på god väg. Blir alla planerade projekt verklighet kommer det att byggas uppemot 350 vindkraftverk runt om i kommunen.

- Just nu känner vi till projekt som omfattar mellan 300 och 350 verk, säger kommunens planeringschef Lars-Göran Elm. Då ska man veta att det räcker med 25 till 30 vindkraftverk för att försörja alla hushåll och alla företag i hela Uppvidinge kommun med el. Det innebär att Uppvidinge sannolikt kommer att bli nettoproducent av el.

Att så många företag är intresserade av just skogstäta Uppvidinge beror på att beräkningar som gjorts av bland andra Energimyndigheten visar att det blåser mycket där och de största vindkraftsparkerna som planeras ska omfatta 60 verk.

Lars-Göran Elm och kommunalrådet Lena Karlsson (c) tror att det kan vara realistiskt att räkna med att mellan 100 och 200 vindkraftverk blir verklighet. Därför siktar de nu på att bli den vindkraftstätaste kommunen i landet.

- Det skulle vara ett jättelyft, säger Lena Karlsson.

Lars-Göran Elm hoppas kunna utnyttja den förnyelsebara energi som vindkraften ger även i trafiken och visionen är att 2015 ska alla kommunens bilar köras på el från vindkraftverk.