Ljungby

Smålands museum dömer ut planerad skolrivning

Smålands museum riktar nu hård kritik mot förslaget att riva Rosa huset, den gamla realskolan i Ljungby. En rivning är samhällsekonomiskt oacceptabel och bryter mot plan- och byggplanens intentioner, enligt muséet.

Frågan om Rosa husets öde har aktualiserats i samband med att Kungshögsskolan i Ljungby ska byggas om och till för drygt 100 miljoner kronor.

Byggnaden, som är en del av Kungshögsskolan, är på runt 3000 kvadrat och byggdes i början av 1900-talet med en halvmeter tjocka stenväggar.

Enligt det förslag som en enig barn och utbildningsnämnd i Ljungby ställt sig bakom ska Rosa huset rivas och ersättas med en fotbollsplan i stället.

Men en rivning är oacceptabel, både ur kulturhistoriskt och samhällsekonomiskt perspektiv, anser Smålands museum.

Skolan är ett landmärke i Ljungby stad, ett omistligt karraktärshus. En ombyggnation är enda försvarbara alternativet, skriver Smålands museum i ett yttrande till Ljungby kommun.

I slutet av april ska miljö- och byggnämnden ta beslut om byggnaden ska rivas eller inte.

Inom alliansen som styr i Ljungby går meningarna helt isär. Nämndens ordförande, centerpartisten Marianne Eckerbom tillhör dom som säger nej till en rivning. Men hennes partikollega, kommunalrådet carina bengtsson vill ha bort den gamla kulturbyggnaden