Man gripen för mordet i Thailand

En 31-årig man har gripits, misstänkt för att ha mördat en 26-årig svensk kvinna på en strand i Thailand i lördags. Mannen har erkänt och ber kvinnans anhöriga om ursäkt.

Efter en tre dagar lång polisjakt kunde 31-åringen gripas tidigt på tisdagsmorgonen lokal tid. I handfängsel fördes mannen till poliskontoret i Thachatchai i provinsen Phuket. Han erkände direkt att han mördat kvinnan – enligt flera thailändska medier ska han i förhör ha berättat att han knivhögg henne när hon gjorde motstånd under ett våldtäktsförsök.

Christina Palm, tillförordnad generalkonsul vid den svenska generalkonsulatet i Phuket, var med på en presskonferens på polisstationen.

– Polisen visade upp en kniv som ska vara mordvapnet. Man visade också upp ett par shorts som mannen ska ha haft på sig, säger Palm till TT.

31-åringen var själv med under presskonferensen och vid ett tillfälle vände han sig direkt till Christina Palm.

– Han bad om ursäkt för vad han har gjort och ville att jag skulle framföra det till kvinnans familj och till Sverige.

TT: Hur tycker du att de thailändska myndigheterna har hanterat den här situationen?

– Mycket bra, det finns ingenting att klaga på i det här fallet. Polisen satte i gång med stora insatser redan från början och ministern för turism var här och tryckte på för att de skulle klara upp detta så fort som möjligt.

Kvinnan, som kommer från Umeå, hittades död i lördags efter att ha tagit en promenad på en strand i Phuket där hon bodde tillsammans med en vän. Polisen riktade tidigt misstankarna mot 31-åringen – en lokal fiskare – som pekades ut av flera personer.

Kvinnans kropp finns i huvudstaden Bangkok där den har obducerats. Enligt Christina Palm kommer den att transporteras till Sverige inom kort.

Per Ingvarsson/TT