Morddömd släpptes fri

En man dömd för mord i Frankrike, som suttit häktad i Norrbotten i väntan på utlämning till Frankrike, släpptes på tisdagen fri av polisen i Norrbotten. Anledningen vara att fransk polis inte hann hämta mannen innan häktningstiden var slut.

Den 28 januari greps en man i Boden. Mannen var internationellt efterlyst för ett mord i Frankrike där han var dömd i sin frånvaro.

Efter domen hade mannen hållit sig undan rättvisan i flera länder. Inte förrän mannen kom till Norrbotten greps han av polisen, en insats som fått beröm av den internationella åklagaren. När mannen gripits meddelades detta till den franska polisen via Interpol.
Mannen häktades den 30 januari. Därefter hölls tingsrättsförhandlingar. Domen blev att mannen skulle överlämnas till Frankrike enligt de europeiska reglerna.
Domen trädde i laga kraft den 7 mars. Därefter hölls manen häktad i 10 dagar, den maximala gränsen, i avvaktan på att polisen i Frankrike skulle begära mannen utlämnad.

Fyra timmar innan tidsfristen gick ut meddelade den franska polisen att man inte hinner komma och hämta mannen, som därför tvingades släppas fri. Eftersom mannen kommer från Kazakstan tror polisen i Norrbotten att han lämnat landet.

– Det här är inte bra och så här får det inte gå till, säger Öystein Kärneskog, chef för rättsenheten vid Norrbottenspolisen.

– Jag förstår inte varför den franska polisen inte har agerat. För egen del kommer vi att tillsätta en utredning där vi ser över vårt agerande. Jag hoppas att den franska polisen gör samma sak.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se