Risk för fulare ärr hos kvinnor och barn

Brännskador ger fulare ärr hos kvinnor och barn än hos män. Det visar en genomgång som italienska forskare har gjort av 703 brännskadepatienter för att hitta dem som löper störst risk att få problem med ärrbildningen.

En brännskada läker inte alltid så vackert som man kunde önska. Det är vanligt att ärren blir svullna, röda och kliande. Oftare så hos barn än hos vuxna, kanske på grund av att deras sår läker snabbt.

Den nya studien pekar också på att kvinnor oftare drabbas än män. Varför vet ingen, enligt Fredrik Huss plastikkirurg vid Universitetssjukhuset i Linköping.

– Man har ju olika genetiska uppsättning mellan män och kvinnor som förstås också kan spela roll i sårläkning och ärrbildning, men man har inte funnit någon enskild mekanism ännu som skulle kunna förklara det, säger han.

Att kvinnor och barn löper större risk för att få fula ärr är något Fredrik Huss och andra brännskadeexperter känner till från sin verksamhet och nu finns det alltså vetenskapligt belagt.

Brännskador just på armar och hals ökar också risken för fula ärr.

Brännskadevård består fortfarande till största delen av gamla beprövade metoder som att sätta såren under tryck. Försök med att tillsätta precis rätt tillväxtfaktor vid rätt tidpunkt har inte lyckats nåt vidare utan mest visat hur komplicerad sån här läkning egentligen är.

För att komma vidare mot mer sofistikerade metoder måste man veta mer om hur sårläkningen fungerar och för den forskningen är den här studien värdefull, säger Fredrik Huss.

– Att vissa grupper är överrepresenterade när det gäller fula ärr gör ju att man kanske kan snäva ner utredningarna när det gäller vad det kan vara för faktorer eller mekanismer som påverkar ärrbildningen så det fyller en funktion i den vetenskapliga faktabasen, det gör det utan tvekan, säger han.