Skaraborg

Delade (m)eningar om be(s)ked till Räddningsskolan

Räddningsskolan i Skövde finns inte med i den nya statliga myndigheten som bildas efter nyår, men regeringen öppnar för att skolan kan drivas vidare privat.
Riksdagsledamoten Cecilia Widegren (m) ser det som en seger, medan riksdagsledamoten Monica Green (s) tycker att det är olyckligt:
– Det här är ju ett besked om att skolan ska läggas ner, och sedan ska man utreda om det går att privatisera. Det är en privatiseringsiver som vi upplever just nu, säger hon.

Orsaken till neddragningen av antalet skolor är att regeringen anser att det finns för många utbildningsplatser på räddningsskolorna.

Men socialdemokraterna menar att analysen är felaktig. I själva verket behövs mer utbildning inom räddning och säkerhetsområdet:

– När det gäller miljö, flyktingar, krig och katastrofer så behöver vi mycket kunskap inom räddningsområdet i framtiden, säger Monica Green.  

Riksdagsledamoten Cecilia Widegren (m) menar att den kommande utredningen kommer att visa att skolan kommer att drivas vidare av någon annan - oklart idag av vem eller vilka.

Hon ser det som en framgång att Skövde undvikit nedläggning:  

– Idag gavs möjligheterna för Räddningsskolan att visa allt vad de är duktiga på. Hade utredningens förslag gått igenom så hade de fått besked om att lägga ner idag, säger hon.  

Regeringen menar att fler måste vara med och betala för utbildningarna i framtiden, och det är därför man vill att någon annan ska driva skolan i Skövde.  

– Det är viktigt att exempelvis kemindustrin som vi har på västkusten, andra statliga myndigheter, kommuner och andra måste vara med och betala för krisberedskapen. Utbildning man vill ha måste man också betala för, säger Cecilia Widegren.