Håller gud på Malmö FF nu?

Malmö FF lät en rabbin en imam och en biskop välsigna laget vilket lett till muntra reaktioner i vårt sekulariserade samhälle.

Jag tycker bara det var ballt. Ballt därför att religion också är kultur och för att mångkultur är en del av vårt samhälle och att visa respekt är en förutsättning för samarbete och att respektera varandras kulturer är .. ballt.

I Mora är det bara kristendomens gud som får kliva in och det gick ju inte så bra även om kvalserien inte är samma sak som skärselden. Man kan ogilla gud och idrott i kombination för att det i USA och en del andra länder också tycks underförstått att gud på nåt sätt är på deras sida. Dom har möjligen fattat att hela vitsen med gud är att han är på allas sida.

Jag tror .. men tror INTE att gud går att påverka när det gäller idrott. Gudarna.. förlåt ska vara gud... vet att jag försökt . Under spännande matcher kring avgörande streck för mitt älskade lag har jag tagit en försiktigt resonerande ton med gud i en sorts bön.

”Jag vet att du har mycket annat med gräshoppor och grejor men... ett mål här... skulle väl ändå inte göra så himla mycket.”

När jag under basketcoachlivet tiden var beroende av ett lags framgång för vår fortsatta försörjning bad jag extra mycket. Jag bad t o m under dom år som jag var arg ateist trots att jag förstod hur fel det kunde vara . Detta funkade aldrig!!!!

Jag tror gud är väldigt neutral både till vilken profet man väljer att gå genom eller vilket lag man håller på. Han kanske håller lite extra ibland på lag som heter änglar- i UEFA cuper eller baseballligor... men jag tror inte det heller.

Så mycket skit som jag fick på redaktionesmötet sen jag deklarerade min avsikt att hylla MFF välsignelsen i en söndag summarum har jag aldrig fått. Men i min för många så överraskande fromhet vände jag bara kinden till och log.

Under det knappa året jag levde i Israel kom rabbinen ganska ofta till basketlaget som Ivan coachade och välsignade hit och dit och omvände amerikaner så dom kunde spela som israeler och därför inte ta upp för stor del av utlänningskvoten. Det kändes ibland cyniskt och det hjälpte inte. Inte heller när Hapoel Holons vaktmästare tog ner näten och brände dom i någon ritual riktat mot gud vet.. eller kanske inte vet vad- så skedde något under. Gud bryr sig uppenbarligen inte ens om basket.

Jag tror gud kan hjälpa mycket -t ex när man försöker bära hela världen på sina axlar så kan han knacka en på axeln och säga ”du det där är mitt jobb” . Jag tror att han kan höra bön när läget i livet är desperat på riktigt. Men jag tror inte att gud håller på Malmö FF. Jag tycker rent av det skulle vara jobbigt om han gjorde det.

Eller hon som nån feminist kanske vill lägga till....

Men jag tror att just visa respekt för olika människors olika kultur och bakgrund och behov är viktigt och respektingivande . Bara en biskop hade varit töntigt. Och kanske borde ateisterna fått en egen stund med idrottspsykologen Johan Plate. Han har väl en liknande roll .

Det positiva med Malmö FF historian är då tycker jag att alla lagmedlemmars och fans religionsversion ges lika värde. Det kan ju ge en harmoni i laget som kan nå långt.

Men man vet aldrig egentligen vem gud håller på- hur var det t ex med Maradona....Och redan Bob Dylan ställde ju en klassisk fråga. Hade Judas Iskariot gud på sin sida?

Annika Greder Duncan