ESKILSTUNA

Professur till Alva Myrdals ära

Mälardalens högskola och Eskilstuna kommun har i nära femton år samarbetat kring utveckling av skola, välfärd och social förändring och nu inrättar de tillsammans en gästprofessur till Alva Myrdals minne, för att hedra hennes gärning som forskare, politiker och samhällsdebattör.

Alva Myrdal växte upp i Eskilstuna.

– Gästprofessuren kommer att arbeta med frågeställningar som har koppling till Alva Myrdals insatser för jämställdhet, jämlikhet och social rättvisa, säger Ove Karlsson Vestman, som är professor i pedagogik, vid högskolan.

Professor Jennifer Greene, från University of Illinois, i USA, blir den första gästprofessorn vid högskolan, till Alva Myrdals minne.

Att Jennifer Greene har erbjudits gästprofessuren motiveras av att hon i sin forskning framgångsrikt har visat hur forskaren kan kombinera vetenskapligt arbete med socialt engagemang och kritisk samhällsanalys. Detta är ett förhållningssätt som ligger väl i linje med den inriktning som även präglade Alva Myrdals arbete och gärning.

– Genom gästprofessuren vill Mälardalens högskola och Eskilstuna kommun stärka samverkan inom områden som kan främja såväl kommunens som högskolans verksamheter, säger Ove Karlsson Vestman.